Čenstakavos miesto Marijos Dąbrovskos Pagrindinės mokyklos Nr. 11   mokinių ir mokytojų viešnagė  Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos gimnazijoje

Balandžio 16-20 dienomis Čenstakavos miesto Marijos Dąbrovskos Pagrindinės mokyklos Nr. 11   grupė mokinių ir mokytojų  viešėjo Juodšiliuose. Lapkritį mūsų švietimo įstaigos  atstovai lankėsi Čenstakavoje, tad džiaugėmės galėdami atsidėkoti svetingumu. Mūsų svečiams paruošėme įdomią ir įvairiapusę programą.

Balandžio 17 dieną į salę susirinkusi mūsų mokyklos bendruomenė iškilmingai pasitiko svečius.  Šiltus ir jaudinančius sveikinimo žodžius  visiems susirinkusiems tarė gimnazijos direktorė Ligija Koženevska ir SP11 direktoriaus pavaduotoja Patrycja Grabarczyk-Wąsińska. Direktoriaus pavaduotoja  sakė, kad mums dovanų atvežė dalelę Lenkijos dangaus, o mes tuo tarpu dovanojame Lietuvos žemės kvapą, miškų turtus, savo girių balsus, apie kuriuos „su ilgesiu“ rašė A. Mickevičius, lenkų kultūros paminklus Lietuvos žemėje,  kuriuos raginome aplankyti. Visos klasės taip pat pasveikino svečius, linkėdamos gražių įspūdžių, įteikėme atminimo dovanėles. Tuo tarpu svečiai pristatė nuostabų patriotinį pasirodymą pavadinimu: „Lietuvos žemėje, kur išdidumas glūdi širdyse…“, kurio  metu grožėjomės gražia lenkų kalba,  pristatymu apie Čenstakavą, mokinių deklamuojamais eilėraščiais, šokiais ir dainomis.  Su jauduliu  ir karštai plakančiomis širdimis  klausėmės   artimų kiekvienam  mūsų   poetų   A. Mickevičiaus, C. K. Norvido, J. Slovackio, V. Šimborskos eilių.

Balandžio 17 d. mūsų gimnazijoje vykusios Vilniaus rajono mokyklų konferencijos „Mano mokyklos vardas“, minint 159-ąsias mūsų šv. Uršulės Leduchovskos gimnazijos globėjos gimimo metines  metu, mokinės  iš pagrindinės mokyklos Nr. 11 Čenstakavoje pristatė savo įstaigos globėją Mariją Dąbrovską ir papasakojo apie savo mokyklą.

Balandžio 18 dieną svečiai kartu su mūsų gimnazijos bendruomene, įgyvendinant projektą „Seserys Uršulietės prieš 100 metų ir dabar“, dalyvavo piligriminėje kelionėje Parudaminys-Juodšiliai, keliaudami keliu, kuriuo seserys uršulietės eidavo į šventas mišias į Parudaminyje. Pirmiausia, susirinkome Parudaminio  Viešpaties Atsimainymo bažnyčioje, kur mus pasveikino ir palaimino kun. Deimantas Braziulis. Tada, kaip ir planavome su malda ir giesmėmis, sėkmingai įveikėme kelią Parudaminys-Juodšiliai. Mūsų tikslas buvo Juodšilių palaiminto kunigo Mykolo Sopočkos bažnyčia, kurioje dalyvavome kunigo rektoriaus E. Markausko aukojamose šv. mišiose.

Kartu su mūsų mokiniais svečiai iš Lenkijos dalyvavo integruotoje muzikos ir lietuvių kalbos pamokoje, kurios metu mokėsi pagrindinių frazių lietuvių kalba bei  dainavo populiarią vaikišką dainelę „Du gaideliai“. Vėliau vyko karatė treniruotė, kurių metu  išmoko kelių savigynos veiksmų.

Žinoma, vykstant į kitą šalį svarbiausia aplankyti kuo daugiau naujų   vietovių, pažinti šios šalies istorinį ir kultūrinį paveldą. Vizito metu Čenstakaviečiai aplankė Trakus, Balinskių rūmus Jašiūnuose, dailininkės Anos Krepštul muziejų Tabariškėse  ir Lietuvos sostinę –  Vilnių.

Svečiams aprodėme savo mokyklą, pasakojome gražią jos istoriją, lankėmės globėjos muziejuje, kur mokiniai ir mokytojai paliko įrašą garbės svečių knygoje.

Nepamirštamą įspūdį svečiams paliko pasivaikščiojimas po Juodšilius, seserų Uršuliečių takais, rašytojo Juzefo Mackievičiaus muziejus. Svečiai aplankė kapinaites, kuriose palaidotos seserys Uršulietės ir uždegė žvakutes.

Atsisveikindami su svečiais aptarėme ateities planus, kitus susitikimus. Norisi pasidžiaugti, kad projektinė veikla suartina skirtingų šalių žmones, mokyklose dirbančius, kuriančius mokytojus, kurie turėjo galimybę dalyvauti bendrose veiklose ir skleisti gerąją patirtį bei nuotaiką.

Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos  gimnazijos bendruomenė