Kartu prieš smurtą ir patyčias

Kaip ir kasmet kovo mėnesį, mūsų gimnazija prisidėjo prie akcijos „Sąmoningumo didinimo mėnuo BE PATYČIŲ” su šūkiu „Draugystė vienija – smurtas skiria”. Visų, šį mėnesį vykusių, veiklų tikslas buvo skatinti pagarbius ir draugiškus santykius.

Kovo mėnesį mokiniai dalyvavo daugelyje veiklų. Pavyzdžiui, klasių valandėlių metu buvo kalbama apie draugystės svarbą mūsų gyvenime, per lenkų ir lietuvių kalbų pamokas mokiniai rašė apie draugystę, samprotavo, kas ją stiprina, o kas griauna ir kaip kovoti su patyčiomis. 5 klasės mokiniai per informatikos pamokas kūrė mini plakatus apie draugystę. Dailės pamokų metu mokiniai ruošė darbus su įvairiais, prieš smurtą ir patyčias, nukreiptais šūkiais. Per anglų kalbos pamokas mokiniai žiūrėjo ir aptarinėjo filmukus „Friends – Friendships”. Per muzikos pamokas dainavo daineles apie draugystę. 5-6 klasių mokiniai išbandė jėgas draugiškose futbolo varžybose. Trečių klasių mokiniai kartu su klasės auklėtoja ir bibliotekininke pasidarė 17 metrų draugystės skirtuką. 1, 3, 5-6, IG klasių mokiniai dalyvavo prevenciniuose užsiėmimuose prieš smurtą ir patyčias, kuriuos vedė socialinė pedagogė, o 2 klasės mokiniai su psichologe kalbėjosi apie savijautą, pasitikėjimą savimi ir kaip nugalėti baimę. 5 ir 7 klasių mokiniai parengė ir gimnazijos bendruomenei pristatė vaidinimus: „Kaip pasipriešinti smurtautojui”, „Nemėgstamas draugas”, „Jokio smurto mokykloje”, kuriuose atkreipė dėmesį kaip reaguoti ir kokių veiksmų imtis, kai susiduriama su smurtu ir patyčiomis.

Džiaugiamės, kad akcijoje dalyvavo ne tik mokiniai, bet ir mokytojai bei klasių auklėtojai, skirdami savo laiką ir noriai padėdami organizatoriams. Tikimės, kad veiksmai, kurių ėmėmės, privertė visus susimąstyti apie savo netinkamą elgesį kitų žmonių atžvilgiu. Norime, kad mūsų gimnazija būtų draugiška visiems, kad visi joje visada jaustųsi saugūs.

Socialinė pedagogė Danuta Žižnevskaja