Juodšilių šv. Uršulės Leduchovsks gimnazija turi savo vėliavą

2023 m. lapkričio 9 d. ilgam išliks ne tik mūsų gimnazijos bendruomenės atmintyje, bet ir visos Juodšilių seniūnijos istorijoje. Tą dieną iškilmingų šv. Mišių metu, kurias aukojo Jasna Guros vienuolyno prioras kunigas Samuelis Pacholskis, prie Čenstakavos Dievo Motinos paveikslo, įvyko iškilmingas gimnazijos vėliavos pašventinimas. Galime drąsiai teigti, kad šio, be galo svarbaus įvykio, sėkmę lėmė mūsų globėja Šv. Uršulė Leduchovska, iš kurios mes visi mokomės kurti pasaulį kupiną gražiausių vertybių – gerumas, meilė artimui ir kt. Telaimina Dievas seserį Uršulietę Aleksandrą Topola, kuri stebuklingai įgyvendino mūsų svajones ir lūkesčius. Nuoširdžiausius padėkos žodžius norime skirti rėmėjams Józefui Grotui ir Stanisławui Kaluźny, kurie finansavo mūsų gimnazijos vėliavos atsiradimą, už jų gerumą, didelę širdį, gerą valią ir norą padėti kitiems.
Vėliavos pašventinimo ceremonija įvyko mokinių ir mokytojų grupės, vadovaujamos direktorės Ligijos Koženevskos, kelionės į Čenstakavą lapkričio 7–12 dienomis metu. Ši kelionė buvo realizuota Jasna Gūros seserų Uršuliečių ir Marijos Dombrovskos pagrindinės mokyklos Nr. 11 Čenstakavoje, su kuria mūsų gimnazija užmezgė bendradarbiavimą, kvietimo dėka. Viešnagė Čenstakavoje buvo nepaprastai turtinga įspūdžių, atradimų ir potyrių tiek protui, tiek sielai. Tai buvo puiki patriotizmo pamoka, kurios mokiniai nepatiria, mokydamiesi tik mokyklos suole.
Viešnagės Lenkijoje metu su gide p. Ewa Wisełka dalyvavome ekskursijoje į buvusią šalies sostinę – Krokuvą, kur aplankėme ne tik žaviąją Vavelio pilį ir garsųjį jos slibiną, bet ir vaizdingą senamiestį, kur grožėjomės Sukienicų grožiu, nuostabia Šv. Marijos bažnyčia ir XIX a. lenkų dailininkų kolekcijomis Krokuvos nacionaliniame muziejuje. Taip pat susitikome su fantastikos žanro rašytoju Andžejumi Pilipiuku, kuris mokyklos skaitytojams padovanojo dvi savo knygas.
Šilčiausius jausmus patyrėme susitikę su Čenstakavos Dievo Motina. Sesers Faustinos dėka Jasna Gūros istoriją pažinome giliau, nei bet kuris iš mūsų galėjo įsivaizduoti. Nuoširdžiai dėkojame už nuostabią kelionę, kuri pripildė mūsų sielas ramybės ir susižavėjimo šios unikalios vietos grožiu.
Lenkijos Nepriklausomybės dieną, lapkričio 11 d., mūsų mokiniai ir mokytojai su gidu p. Agata Niemiec pasivaikščiojo po nuostabią Čenstakavą. Lankantis pagrindinėje alėjoje labai sudomino suoliukai su iškilių Čenstakavos gyventojų skulptūromis. Ši ekskursija mums paliko daug įspūdžių ir leido pažinti šį miestą, kaip vietą, kupiną istorijos ir kultūros.
Neišdildomą įspūdį paliko apsilankymas Čenstakavos filharmonijoje, kurioje klausėmės simfoninio fortepijono koncerto „Širdies dūžiai Šopeno ritmu“.
Labai svarbus įvykis kelionės metu buvo susitikimas su mūsų partnerės – Marijos Dombrovskos pagrindinės mokyklos Nr. 11 Čenstakavoje bendruomene. Mokykloje mus šiltai pasitiko direktorė Mažena Michalska, bendradarbiavimo koordinatorė ponia Katažyna Malasievič, mokytojai ir mokiniai. Bendros šokių ir maisto gaminimo dirbtuvės suteikė galimybę integruotis abiejų mokyklų mokiniams. Taip pat turėjome galimybę ir garbę dalyvauti iškilmingame minėjime Lenkijos nepriklausomybės dienos proga.
Išvykos į Lenkiją metu užmezgėme ryšį su dar viena švietimo įstaiga – Aleksandrijos pagrindine mokykla, kurioje mus taip pat priėmė labai šiltai ir svetingai. Šioje mokykloje koncertavome ir dalyvavome įvairiose Lenkijos nepriklausomybei skirtose dirbtuvėse.
Kelionės metu turėjome puikią galimybę pademonstruoti savo talentus. Didžiuojamės, kad gimnazijos folkloro grupė „Boróweczka“, vadovaujama muzikos mokytojos Mirenos Kasperovič, galėjo koncertuoti Jasna Guros Popiežiaus salėje. Koncertas buvo skirtas Lenkijos nepriklausomybės atgavimo 105-osioms metinėms. Jo metu skambėjo jaudinantys eilėraščiai ir nuostabios dainos. Beje, grupė „Boróweczka“ taip pat koncertavo Aleksandrijos pagrindinės mokyklos bendruomenei bei Šv. Vojciecho parapijos bažnyčioje, kur svečiavomės pas žinomą Vilniaus krašto bičiulį, kunigą Ryszard Umański.
Ši nepamirštama kelionė, kupina šilčiausių įspūdžių, įvyko daugelio žmonių pastangų dėka. Ypatingai norime padėkoti seserims Uršulietėms Zofijai Kšesliak – Jasna Gūros seserų vyresniajai, seseriai Faustynai Masin ir ypatingai mūsų didžiausiai bičiulei seseriai Aleksandrai Topola, kuri jau virš 30 metų rūpinasi mūsų gimnazija, palaiko mus malda ir materialiai bei Marijos Dombrovskos Pagrindinės mokyklos Nr. 11 Čenstakavoje bendruomenei.
Tokie susitikimai mums, lenkams, gyvenantiems už Lenkijos ribų, yra be galo svarbūs. Mūsų širdys plaka džiaugsmingiau ir stipriau kiekvieną kartą, kai turime galimybę būti ten, tarp savo tautiečių.
Norėtume taip pat padėkoti vairuotojui Viktorui Bojarovičiui už saugią kelionę patogiame autobuse ir už malonią atmosferą, kuri mus lydėjo visos kelionės metu.

Kelionės dalyviai

Nuot.: Dawid Jurewicz, Olga Lenkowskaja