Projektas EDUKACIJA PODLIASĖJE: „Nuo miestelio iki miestelio“

Šių metų rugsėjo 28–29 d. Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos gimnazijos 38 3-8 klasių mokinių grupė kartu su mokytojais – V. Trifonoviene, J. Novicka, K. Paseviče, O. Lenkovskaja, K. Gaidulevič, B. Romanovska, seserimi  Irma   vyko į kelionę į Lenkiją įgyvendinti Edukacinio projekto programą „Nuo miestelio iki miestelio“, finansuojamo Lenkijos Ministro Pirmininko kanceliarijos  lenkų bendruomenėms ir lenkams už Lenkijos ribų remti bei asociacijos „Odra-Niemen“.

 

Pirmąją dieną mokiniai aplankė stumbrų parodomąjį rezervatą Bialoviežoje.

Sužinojome, kad stumbras yra galingas gyvūnas, kuris yra Belovežo nacionalinio parko simbolis, jis visada buvo natūralus Belovežo girios gyventojas  ir pagrindinis domėjimosi objektas medžioklės metu. Gidė papasakojo apie stumbrų likimą ir jų atkūrimo istoriją Belovežo girioje. Galiausiai šie gyvūnai galėjo gyventi gamtoje ir veistis savo natūralioje buveinėje daugiau nei 70 metų.

Sužinojome rezervato istoriją, kuri iš pradžių buvo vieta, kur buvo bandoma atkurti laukinių stepių arklių veislę tarpaną. Čia buvo atkurtas jo palikuonis lenkiškas Konik. Tai žemo ūgio, 130 cm ūgio, pilkos spalvos žirgai su tamsia juosta ant nugaros, dėl kurios jie yra išskirtiniai. Įdomus faktas, kad šie žirgai yra atsparūs labai sunkioms oro sąlygoms, nebijo nei didelio šalčio, nei karščio, gali gyventi lauke ištisus metus ir jiems net nereikia arklidės.

Išvyka į Rezervatą buvo puiki gamtos ir biologijos pamoka.

Kitas aplankytas objektas buvo Balstogės miestas, daug metų vadinamas Gailestingumo miestu. Šis vardas miestui suteiktas dėka palaimintojo kunigo Mykolo Sopočkos asmenybės. Čia kunigas praleido beveik trisdešimt paskutinių savo gyvenimo metų. Kartu su seserimi Irma aplankėme Dievo Gailestingumo šventovę, kur eksponuojamos palaimintojo kun. Mykolo   Sopočkos, šv. sesers Faustinos Kovalskos ir šv Jono Pauliaus II relikvijos. Taip pat aplankėme Atminimo kambarį – kuklias patalpas, kuriose kun. Mykolas Sopočko senatvėje, praleido paskutinius penkerius savo gyvenimo metus. Iš jo laikų išlikę keli asmeniniai daiktai ir graži, ornamentuota koklinė krosnis, didingai kontrastuojanti su paprastomis patalpomis.

Tai buvo graži religijos ir istorijos pamoka. Džiaugiamės, kad mūsų kelionė įvyko būtent per 15-ąsias palaimintojo kun. Mykolo Sopočkos beatifikacijos metines, kurios buvo iškilmingai minimos Balstogėje.

Kitą dieną aplankėme ne mažiau įdomių objektų. Dieną pradėjome atvykę į mokslo Epi –centrą Balstogėje. Tai unikali vieta, kurioje nėra kada nuobodžiauti, mokslas susipynęs su pramogomis sužadina mokinių kūrybiškumą ir smalsumą.

Patirtys, eksperimentai, modernios technologijos – čia turėjome galimybę savarankiškai eksperimentuojant interaktyviose parodose pažinti mokslo dėsnius. Savo žinias praturtinome atlikdami įvairius stebėjimus ir bandymus. Kelionė į mokslo Epi –  centrą buvo labai sėkminga, suteikė visiems nepamirštamų įspūdžių, o sudėtingus tiksliųjų mokslų dėsnius padarė itin lengvai suprantamus.

Tada vykome į Augustavo miestą, kur iš Augustavo plaukėme laivu į Studzieniczną Necko ir Biały ežerais. Mus sužavėjo Augustavo kanalas. Įplaukę į Studzienicznos ežerą, laivui praplaukus Przewiezio šliuzu, išlipome Studzieniczna vietovėje. Pavadinimas kilęs nuo šulinio, kuriame, pasak legendų ir įsitikinimų, yra stebuklingo vandens, kuris gydo akių ligas.

Aplankėme Studzieniczna šventovę – Marijos kulto vietą, kur 1999 metais savo piligriminės kelionės metu apsilankė popiežius Jonas Paulius II.

Mums labai svarbus buvo apsilankymas KJŠ seserų uršuliečių kongregacijoje Augustave. Sujaudino  integracija su šv Jono Pauliaus II vardo vaikų darželio auklėtiniais, kuriuos globoja seserys Uršulietės. Mažieji globotiniai padainavo dainą apie savo įstaigos globėją, o mūsų gimnazijos mokiniai sugiedojo gimnazijos himną.

Visi grįžome sužavėti ir su naujomis žiniomis. Esame tikri, kad kelionės lavina, ugdo smalsumą, kūrybiškumą ir savarankiškumą, grūdina, moko gyvenimo, taip pat yra puikus nuotykis, suteikiantis įgūdžių, žinių ir daug malonumo. Projekto tikslai ir uždaviniai buvo pasiekti, tai liudija ir refleksijos metu išsakyta mokinių nuomonė.

Tekstas. Organizatoriai

Nuotrauka: K. Gaidulewicz.