Bitės ramina… ir gydo…

Tarptautinė vaikų gynimo diena Vilniaus r. Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos gimnazijos pradinio ugdymo mokiniams buvo graži, įspūdinga ir prasminga. Pradinių klasių vaikai lankėsi puikioje edukacijoje „Avilio pasaulis“ VšĮ Trakų neįgaliųjų užimtumo centre. Bitininkas – Juozas Norinkevičius, vaikams aprodė avilius, medaus gamybai reikalingą įrangą, bitininkystės įrankius. Turėjome galimybę sužinoti daug įdomios informacijos apie bičių gyvenimą, bičių sandarą – motinėles, darbininkus ir tranus. Sužinojome, kaip bitės renka nektarą iš gėlių, kaip jį apdoroja, kad galėtų parnešti į avilį, kaip bendrauja tarpusavyje, kas yra bičių pienelis.

Mokiniai galėjo pasimatuoti bitininko aprangą ir joje kartu su bitininkų tvarkyti avilius. Susipažinę su bičių gyvenimu, galėjome pereiti prie praktinio užsiėmimo – vaško žvakių gamybos. Čia dalyviai susipažino su vaško savybėmis ir mokėsi senu ir moderniu būdu gaminti žvakes, kurias parsivežė namo.

Bet pats įdomiausias ir nuostabiausias, pirmą kartą gyvenime matytas, buvo faktas – mūsų buvimo metu, stebėti, kaip ant šakos pakibo bičių spietis, kaip patyręs bitininkas rankomis surinko visą spietį į avilį.

Bitės nepuolė, jos susijaudinusios, galėjome apipurkšti paprastu vandeniu, kad jos nusiramintu. Tai buvo nuostabu! (Tai iš tikrųjų buvo mūsų gimnazijos globėjos šv. Uršulės dovaną bitininkui – Juozui Norinkevičiui).

Be to išvyka vyko kaip projekto „Šok i tėvų klumpes“, kuriame dalyvauja mūsų gimnazija, įgyvendinimas. Jos metu sužinojome apie nelengvas bitininko darbo paslaptis.

Visų išvykos dalyvių vardu, norime nuoširdžiai padėkoti Bitininkystės ūkio vadovui – Juozui Norinkevičiui ir jo komandai už nuoširdumą, gerą nuotaiką ir bendradarbiavimą.

Įšvykos organizatorės Irena Jenkelevič, Marija Macinkevič