Edukacinė išvyka į Kauną

Ankstyvas trečiadienio žiemos rytas mūsų gimnazijos mokiniams prasidėjo nuostabiai, nes leidomės į kupiną įspūdžių kelionę į Kauną. Ne viena legenda byloja, kad didžiausių Lietuvos upių – Nemuno ir Neries – santakoje jau septintą šimtmetį stūkso pilis. Būtent ši Kauno pažiba yra pirmoji ir seniausia mūrinė pilis Lietuvoje! O jos „aukso amžius‟ – XIV–XV a. Tiesa, šiandien Kauno pilies galybę primena tik likę konservuoti gynybiniai įtvirtinimai, gynybiniai vandens grioviai bei vienintelis, iš buvusių keturių, bokštas, drąsiai tituluojamas pilimi. Būtent nuo jos prasidėjo mūsų nuotykiai Kaune.
Vėliau smagiai pasivaikščiodami jaukiomis laikinosios sostinės gatvelėmis sužinojome miesto vardo kilmę, susipažinome su „Baltąja gulbe“ vadinama Rotuše, puošiančia vieną pagrindinių senamiesčio aikščių. Na ir, žinoma, pasigrožėjome nuostabia Kauno eglute.
Šalia Perkūno namo, Nemuno pakrantėje, mūsų žvilgsnius patraukė kukli ir elegantiška Vytauto Didžiojo bažnytėlė, kuri buvo ne kartą Nemuno bangų užlieta vandeniu. Čia pat ir senovinė vandens matavimo stotis…
Vėliau vykome į IX fortą – vieną iš gynybinių Kauno fortų, kuriame yra sovietinės ir hitlerinės okupacijų vykdyto genocido ir holokausto rinkiniai, taip pat kaupiama ir saugoma Kauno tvirtovės ir IX forto istorinė medžiaga. IX forte dalyvavome edukacinėse užsiėmimuose „Jaunieji žvalgai“. Edukacijos dalyviai tapo jaunaisiais žvalgais, kurie turėjo galimybę pažinti „priešo“ teritoriją. Žvalgų užduotis – orientuojantis pagal schemą surasti svarbius objektus gynybiniame įtvirtinime ir išsiaiškinti jų paskirtį. Užsiėmimo metu mokiniai mokėsi orientuotis karinės paskirties objekte. Tokiu būdu buvo ugdomas jų pastabumas bei komandinio darbo įgūdžiai, o užsiėmimuose atliekamos užduotys skatino istorijos pažinimą, loginį mąstymą ir kūrybiškumą, ugdė bendradarbiavimo grupėje gebėjimus.
Kelionėje dalyvavo vykusio konkurso „Pažangiausia klasė“ 1-os ir 2-os vietos laimėtojai (7 ir IG klasės) bei aktyviai gimnazijos bendruomenės veikloje dalyvaujantys mokiniai. Mokinių vardu nuoširdžiai dėkojame gimnazijos administracijai už kelionės finansavimą.


Organizatoriai

Nuot.: David Jurevič