Dieninė vasaros poilsio stovykla „Aš, tu ir vasara kartu”

Ankstų rytą, birželio 17 dieną Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos gimnazijoje prasidėjo dieninė vasaros poilsio stovykla „Aš, tu ir vasara kartu”, finansuota Vilniaus rajono savivaldybės lėšomis. Stovykloje, kuri truko 5 dienas, dalyvavo 17 vaikų. Stovyklos tikslas – ugdyti vaikų fizinį aktyvumą, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius bei propaguoti sveiką gyvenseną. Kiekvieną rytą vaikai buvo kviečiami į mankštas, energijai pažadinti bei gerai pasiruošti dienai.

Stovykla prasidėjo nuo susipažinimo, kuriuo metu dalyviams buvo pristatoma stovyklos tvarka, keliamos taisyklės, aptariami higienos ir saugos klausimai. Atvykę į gimnaziją Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai papasakojo  stovyklautojams apie saugų elgesį gatvėje ir poilsiaujant prie vandens telkinių, važiavimo dviračiu ir elektriniais paspirtukais taisykles, aptarė gatvėje tykančius pavojus ir visi kartu ieškojo būdų, kaip jų išvengti. Žygio metu po Juodšilių apylinkes vaikai turėjo galimybę išbandyti savo fizines jėgas, sužinoti naujų istorinių faktų, pamatyti anksčiau nematytus objektus. Lobio ieškojimas leido vaikams pajausti azartą, leido tobulinti orientavimosi erdvėje įgūdžius, suteikė galimybę bendradarbiauti. Grįžę į gimnaziją stovyklautojai dalyvavo mokymuose kaip suteikti pirmąją pagalbą įvykus įvairiems nelaimingiems atsitikimams, kuriuos vedė visuomenės sveikatos priežiūros specialistė. Taip pat vaikai dalyvavo edukacinėje veikloje „Švarių rankų šokis”, skirta ugdyti teisingus vaikų rankų higienos įpročius.

Antrąją stovyklos dieną buvo organizuota ekskursija į žemaitukų veislės žirgų auginimo ūkį „Namelis prerijose“. Vaikai susipažino su žemaitukų ir kitų veislių žirgais, pajuto koks jausmas joti žirgu, galėjo pasivažinėti karieta, pabuvo gamtoje su žirgais ir išsivežė pačias geriausias emocijas.

Pramogos vaikams patinka labiausiai, tad trečiąją stovyklos dieną buvo suorganizuota išvyka į pramogų parką „Adventica”. Milžiniškoje, saugioje ir šiuolaikiškoje nuotykių, pramogų ir žaidimų aikštelėje vaikai atrado daugiau nei 10 įdomių pramogų: sūpynes, įvairių aukščių spalvotas čiuožynes, gigantišką batutą, pneumatinių oro šautuvų erdvę su minkštais kamuoliukais, dviejų takų nusileidimo padangomis čiuožyklą – kalną, labirintus. Tai buvo puiki proga išbandyti save – tikras judesio, šuolių ir pasilenkimų iššūkis. Taip pat vaikai skirtoje erdvėje galėjo pasivažinėti elektriniais automobiliukais specialiai įrengtoje 80 metrų trasoje. Kupini įspūdžių stovyklautojai grįžo į gimnaziją, kur jų laukė dalyvavimas užsiėmime „Seku, seku pasaką”. Vaikai kartu su gimnazijos bibliotekininke sugrįžo į pasakų šalį, buvo menamos mįslės, vyko viktorina, visi kartu žaidė ir keliavo iš vienos pasakos į kitą.

Ketvirtąją stovyklos dieną, sustiprinę tarpusavio santykius ir bendravimą, vaikai vyko į Bernardinų sodą, kur susipažino su sodo istorija,  seniausiu ąžuolu Vilniuje, su augalų įvairove, jų fiziologija, dauginimąsi ir kitas savybes. Dalyvaujant aktyvioje edukacinėje programoje „Jaunasis gamtininkas” reikėjo rasti įvairus augalus, atsiminti jų pavadinimus, taip buvo lavinta vaikų atmintis ir pastabumas. Pasibaigus užsiėmimui vaikai mėgavosi vasariškiausiu desertu – labai skaniais ledais.

Paskutinė stovyklos diena vyko talentų šou, kuriame kiekvienas galėjo atsiskleisti ir pademonstruoti savo talentą bei gebėjimus. Gimnazijos kieme vaikai spalvotomis kreidelėmis piešė ant asfalto tai, kas jiems labiausiai patiko stovykloje. Visų vaikučių piešiniai buvo spalvingi, linksmi ir nuoširdūs. Po to vykome į Vilnių, kur dalyvavome  muilo burbulų dirbtuvėse. Muilo burbulų gamyba džiugino visus dalyvius galimybe išmokti išpūsti neregėto dydžio muilo burbulus.

Laikas stovykloje prabėgo labai greitai… Stovyklos metu dalyviai turėjo galimybę ne tik puikiai praleisti laiką dalyvaudami visose veiklose, bet taip pat ir patobulėti, aktyviai pailsėti. Lankstumas ir visų geranoriškumas suteikė puikią progą visiems susibendrauti ir užmegzti naujas draugystes. Manau, kad stovykla patiko ir vaikams, ir tėveliams – daugelis jau klausinėjo apie kitų metų stovyklą.

Stovyklos vadovė Danuta Žižnevskaja