DRAUGYSTĖ vietoj patyčių!

Baigėsi Sąmoningumo didinimo mėnuo „BE PATYČIŲ”, kurį mūsų gimnazijoje organizavo VGK komisijos nariai. Šį mėnesį mokiniai buvo  skatinami pagarbiai ir draugiškai tarpusavyje bendrauti. „DRAUGYSTĖ vietoj patyčių!” – tapo šio mėnesio šūkiu.

Gimnazijos stenduose buvo iškabinta informacija, kas yra patyčios,  kokios jų rūšys ir formos. Kiekviena klasė papuošė savo kabinetų duris plakatais su savo mintimis apie draugystę, su šūkiu prieš patyčias. Per lenkų ir lietuvių kalbos pamokas 7-8 kl. mokiniai nuoširdžiai ir atvirai samprotavo apie tai, kas yra draugystė. Savo mintis „Draugystė – tai…. ” užrašė ant lapelių, kuriuos priklijavo ant iškirptų iš spalvoto popieriaus  delnų ir pakabino gimnazijos II-o aukšto fojė esančiame stende. Per anglų kalbos pamokas vyko filmukų anglų kalba prieš patyčias demonstravimas ir aptarimas. Per tikybos pamokas mokiniai kalbėjo apie gerumą ir empatiją. Didžiojoje sporto salėje vyko draugiškos 4-6 klasių mokinių sporto varžybos, kuriuos vedė kūno kultūros mokytoja. Informacinių technologijų mokytoja surengė mokinių sukurtų mini plakatų virtualią parodą „Draugystė vietoj patyčių”. Kovo 21 d. specialioji pedagogė ir visuomenės sveikatos specialistė su pradinių klasių mokiniais paminėjo Pasaulinės Dauno sindromo dieną – spalvino kojines, bandė kalbėti su apelsino skiltele burnoje, šoko skirtingų kojinių šokį. VGK nariai su Mokinių Tarybos atstovais dalyvavo apskrito stalo diskusijoje „Elektroninės patyčios – kaip su jais kovoti mūsų gimnazijoje? ”. Diskusija vyko apie tai, kaip reikėtų elgtis elektroninių patyčių atveju, kaip padėti mokytojams spręsti vis augančią mokinių elektroninių patyčių problemą, kur kreiptis elektroninių patyčių atveju. Buvo nuspręsta, kad tik drauge galime užkirsti kelią elektroninėms patyčioms.  MT nariai pasiūlė patys pravesti 5-8 klasių mokiniams užsiėmimus, kuriuose pristatys elektroninių patyčių formas, jų priežastis ir pasekmes. 7 klasės mokiniai vedė užsiėmimus prieš patyčias pradinių klasių mokiniams.

Visuomenės sveikatos specialistė vedė pamokėles „Aš i mano emocijos”, psichologė ir socialinė pedagogė vedė užsiėmimus patyčių prevencijos tema 5-8 klasės mokiniams. Taip pat vyko filmų apie patyčias demonstravimas ir aptarimas. Visą mėnesį gimnazijos fojė stovėjo  „Padėkų ir atsiprašymų dėžutė”, skirta padėkų ir atsiprašymo laiškams. Mokiniai  turėjo galimybę atsiprašyti draugo, mokytojo ar kito asmens, kurį buvo užgavę negeru poelgiu ar negražiu žodžiu arba padėkoti kažkam parašius laiškelį ir įmetant jį į dėžutę. Mėnesio pabaigoje padėkų ir atsiprašymų laiškeliai buvo išdalinti adresatams.

Sąmoningumo didinimo mėnuo „BE PATYČIŲ 2023” baigėsi, bet darbas prieš patyčias tęsiasi, nes šiai problemai spręsti reikia nuolatinių, kasdienių pastangų.

Socialinė pedagogė Danuta Žižnevskaja