Minime 2022-uosius – Gyvūnų gerovės metus

Visi mylime gyvūnus, daugelis namuose laiko, prižiūri įvairius augintinius, rūpinasi jų gerove, džiaugiasi jų draugija, pasakoja draugams, dalijasi nuotraukomis  socialiniuose tinkluose.

Neatsiktinai Lietuvos Respublikos Seimui 2022-uosius paskelbus Gyvūnų gerovės metais kilo daug idėjų, kaip juos paminėti mūsų gimnazijoje. Mūsų mokykloje kasmet vyksta įvairūs renginiai, parodos apie gyvūnus. Prieš Kalėdas organizuojamos gerumo akcijos, kai mokiniai renka gyvūnų maistą, kitus reikalingus reikmenis ir po to pristato į gyvūnų prieglaudą. Tačiau šiemet spalio-lapkričio mėnesiais renginių ir kitų veiklų buvo kaip niekad gausu. Šias iniciatyvas koordinavo socialinė pedagogė Danuta Žižnevskaja bei gamtos mokytojos Božena Romanovska ir Violeta Trifonovienė.

Renginių maratonas prasidėjo nuo piešinių „Šv. Pranciškus Asyžietis – gyvūnų globėjas” parodos. Tikybos mokytoja s. Irma supažindino jaunesnius mokinius su šv. Pranciškaus gyvenimu ir veikla, o pradinių klasių mokiniai, vadovaujami savo mokytojų parengė savo nuostabių piešinių apie gyvūnų globėją parodą.

Piešti mėgsta ne tik pradinukai, bet ir vyresni mokiniai. Dailės darbų „Gyvūnas – mano draugas” parodoje galėjome pasidžiaugti įvairių klasių mokinių piešiniais, atliktais padedant dailės mokytojo Aleksandro Subotkevič. Pradinukai šį kartą nustebino ne tik piešiniais bet ir įvairiais rankdarbiais iš plastelino ir kitų medžiagų.

Daugelis laikome namuose įvairių augintinių: šuniukų, kačiukų, žuvyčių, žiurkėnų ir kitų gyvūnėlių. Mielai dalinamės jų nuotraukomis socialiniuose tinkluose. Šį kartą savo augintinių nuotraukomis visi norintys galėjo pasidžiaugti su visa gimnazijos bendruomene. Mokyklos erdvėse vyko daug dėmesio sulaukusi fotografijų “Gyvūnai, kuriuos mylime” paroda. Kaip visada aktyviausi buvo pradinukai bei penktokai, kurie padedami savo mokytojų Danutos Pavliukovič, Irenos Jenkelevič, Marijos Macinkevič, Teresos Filistovič, Janinos Novickos pristatė savo augintinių nuotraukas. Šią veiklą padėjo kuruoti mokinių tatybos narė 8 klasės mokinė Milana Šešunova.

Šiais skaitmeninių technologijų laikais kai kurios veiklos persikėlė į virtualią erdvę. 5-6 klasių mokiniai, vadovaujami informacinių technologijų mokytojos Jolantos Liachovičienės, surengė virtualią kompiuterinių piešinių „Supergyvūnas“ parodą, kurioje apsilankyti galėjome savo mobiliuoju įrenginiu nuskenavus pateiktą QR kodą.

Su gyvūnais dažniau ar rečiau  susiduria visi, tačiau kai kurių profesijų atstovais – kasdien. 5-8 ir IG-IVG klasių mokiniai pasigilino į tam tikros profesijos, susijusios su gyvūnais, ypatumus bei pristatė ją savo parengtuose informaciniuose plakatuose. Šią veiklą kuravo IIG klasės mokinės Agnieška Biaigo, Darija Kolesnikova ir Malgožata Žilinska.

Didelio susidomėjimo sulaukė susitikimas su veterinarijos gydytoja Natalija Cukanova, kuri turėjo tris užsiėmimus su skirtingų amžiaus grupių mokiniais. Šių susitikimų metu gydytoja pasakojo apie savo profesiją, kur galima jos mokytis, asmenines savybes reikalingas dirbti veterinaru. Mokiniai galėjo užduoti juos dominančius klausimus, į kuriuos sulaukė išsamių atsakymų.

Renginių, skirtų Gyvūnų gerovės metams paminėti, maratoną vainikavo konkursas – intelektų mūšis „Gyvūnai aplink mus” 4-6 klasių mokiniams. Suskirstyti į mišrias komandas, pavadintas Lietuvoje saugomų gyvūnų pavadinimais, varžėsi įvairiose teorinėse ir praktinėse rungtyse, kurių metu galėjo pademonstruoti savo žinias apie gyvūnus, išmonę, darbo komandoje įgūdžius. Konkurso vedėjais buvo septintokai: Uljana Tiunina, Daniel Adamicki, Lukaš Motus, organizatoriams taip pat talkino daugelis 7 klasės mokinių bei IIIG klasės mokiniai David Jurevič bei Daniel Černiak. Konkurso nugalėtojais tapo Lūšių komanda.

Spalio – lapkričio mėnesiais vyko ir kitos nelabai pastebimos, bet ne mažiau  reikšmingos, veiklos. Įvairių kalbų pamokose, gimnazijos bibliotekoje buvo skaitomi ir nagrinėjami tekstai apie gyvūnus,  vyko teminės biologijos pamokos, žmogaus saugos pamokose kalbėta apie saugų elgesį su gyvūnais.

Visą šį laikotarpį vyko akcija „Pilnas dubuo prieglaudai”, kurios metu visų klasių mokiniai ir visi gimnazijos bendruomenės nariai rinko gyvūnų maistą, įvairius reikmenis, reikalingus darbui su beglobiais gyvūnais. Paaukoti daiktai artimiausiu metu pasieks gyvūnų prieglaudą.  

 Nors gimnazijoje vykę renginiai skirti  Gyvūnų gerovės metams paminėti baigėsi, organizatoriai  yra įsitikinę, kad gyvūnais rūpinamės ne tik 2022 metų spalio – lapkričio mėnesiais, bet ir visą laiką, o įvykę renginiai šiai progai paminėti parodė, kokie svarbūs mums yra mūsų keturkojai draugai.

Organizatoriai:

socialinė pedagogė Danuta Žižnevskaja, gamtos mokytojos Božena Romanovska, Violeta Trifonovienė


Konkursas – intelektų mūšis „Gyvūnai aplink mus”