Mus vienija šv. Uršulė Leduchovska

2022 spalio 3-7 dienomis mūsų gimnazijoje viešėjo mokinių ir mokytojų grupė, vadovaujama direktorės s. Elžbietos Sozanskos iš Seserų Uršuliečių bendrojo lavinimo licėjaus Pnievose, Lenkijos Respublikoje. Viešnagė buvo mainų/bendradarbiavimo projekto tarp Juodšilių šv. U. Leduchovskos gimnazijos jaunimo ir seserų Uršuliečių licėjaus Pnievose jaunimo dalis. Projekto tema: „Šventosios Uršulės Leduchovskos gyvenimas ir veikla Lietuvoje ir Lenkijoje“. Svečiai išsamiai susipažino su žymios edukologės vienuolės šv. U. Leduchovskos bei seserų uršuliečių veikla Juodšiliuose, įgyvendinant motinos Uršulės idėjas.
Projektas įgyvendintas dviejų ugdymo įstaigų vadovų: Lenkijos Pnievų miesto seserų Uršuliečių KJŠ bendrojo lavinimo licėjaus sesers direktorės Elžbietos Sozanskos ir Juodšilių šv. U. Leduchovskos gimnazijos direktorės Ligijos Koženevskos idėjų bei įdėtų pastangų dėka.


Viešnagės pradžioje projekto dalyviai turėjo galimybę aplankyti Gimnazijos muziejų bei Juodšilių gyvenvietės vietas, menančias šv. U. Leduchovską, seseris uršulietes, palaimintą kunigą M. Sopočką, rašytoją J. Mackevičių. Šiai išvykai pakvietė mokytojos M. Macinkevič ir J.Novicka.

Pnievų licėjaus mokiniai ir mokytojos, kartu su mūsų gimnazijos projektinės grupės mokiniais, apsilankė buvusioje Lietuvos sostinėje Trakuose bei dabartinėje sostinėje Vilniuje. Ekskursijų vadovės, mokytojos E. Bernacka, E. Kupcevič, ieškodamos bendrų abiejų šalių istorijos vingių, pakvietė projekto dalyvius aplankyti svarbius šių miestų lankytinus objektus. Mokinius lydėjo mokytojos D. Žižnevskaja, D. Stefanovič.

Abiejų mokyklų gimnazistai dalyvavo įvairiose integracinėse veiklose. Mokiniai, priklausantys „Harcerzu“ organizacijai, suorganizavo popietę, skirtą supažindinti su Lietuvos lenkų vaikų ir jaunimo skautų organizacijos „Harcerze“ veikla bei įtraukė svečius į įdomius integracinius užsiėmimus, žaidimus, dainavimą, pritariant gitarai, ragavo ant laužo keptų vaišių. Svečių grupėje taip pat buvo vienas Lenkijos „Harcerzų“ atstovas Miloš, kuris papasakojo apie organizacijos veiklą Lenkijoje, surado bendrų šių susivienijimų bruožų bei skirtumų.
Jaunimas išbandė savo jėgas, taiklumą, miklumą ir sportinėje integracinėje veikloje, kuriai vadovavo mokytoja R. Graužinytės.

 

Ypatingu renginiu tapo bendra visos mūsų gimnazijos bendruomenės bei seserų Uršuliečių licėjaus Pnievose atstovų piligriminė kelionė pėsčiomis nuo Juodšilių iki Aušros Vartų Vilniuje. Šios piligriminės kelionės idėją puoselėjo ir globojo gimnazijos direktorė, o kelionės dvasine vadove bei įkvėpėja buvo tikybos mokytoja s. Irma. Nepamirštamu įvykiu mūsų gimnazijos bendruomenei ir svečiams iš Pnievų buvo dalyvavimas bendrose šv. mišiose Aušros Vartų koplyčioje, kurias celebravo Juodšilių Palaimintojo Mykolo Sopočkos bažnyčios kunigas, rektorius Elijas Anatolijus Markauskas, o jam talkino kunigas Andžej, atvykęs iš nuo karo kenčiančios Ukrainos.

 

Projekto metu negalėjome nepasinaudoti proga nors minimaliai prisiliesti prie Lietuvos kultūros, kalbos, tradicijų. Svečiai iš Lenkijos dalyvavo bendroje su mūsų gimnazijos mokiniais integruotoje lietuvių kalbos ir muzikos pamokoje, kurią vedė mokytojos V. Milevska-Burak ir M. Kasperovič. Šios pamokos metu svečiai galėjo išmokti keletą lietuviškų žodžių bei kartu dainavo vaikišką liaudies dainą „Du gaideliai“. Juodšilių kultūros namuose liaudies šokių kolektyvo „Halas“ atstovai, vadovaujami K. Voleiko, pasipuošę lietuviškais tautiniais rūbais, pakvietė svečius iš Lenkijos bendram šokiui. … ir tradicinės Vilniaus krašto verbos, kurias edukacinio užsiėmimo metu pasigamino bei galėjo pasiimti kaip atsiminimą apie viešnagę mūsų gimnazijoje Pnievų licėjaus svečiai.

 

Kiekvieną dieną projekto dalyviai pildė projekto kroniką, įsimintiniausias akimirkas įamžindami nuotraukose bei išsakydami savo refleksijas apie dienos įvykius ir veiklas.
Šilti, draugiški, nuoširdūs santykiai, užsimezgę dar balandį, kai mūsų gimnazijos mokinių ir mokytojų grupė lankėsi Pnievose, dar labiau sustiprėjo šio vizito metu. Tikimės, kad šis mainų/bendradarbiavimo projektas nesibaigs, o tęsis, įgydamas naujų spalvų, formų bei galimybių, plėtodamas šv. U. Leduchovskos idėjas ir vertybes.

L.e. direktoriaus pavaduotojos ugdymui pareigas V. Trifonovienė

Foto: David Jurevič