Konkursas (protų mūšis) „Žinau, todėl nerūkau“

Gegužės 24-osios rytą šešių Vilniaus rajono bendrojo ugdymo mokyklų aštuntų-devintų klasių komandos rinkosi į Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos gimnaziją, kur dalyvavo surengtame konkurse (protų mūšyje) „Žinau, todėl nerūkau”, skirtame mėnesio prieš rūkymą ir Pasaulinės dienos be tabako minėjimui. Konkurse dalyvavo Paberžės ,,Verdenės“ gimnazijos, Valčiūnų gimnazijos, Rudaminos Ferdinando Ruščico gimnazijos, Pagirių gimnazijos, Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos gimnazijos, Kalvelių „Aušros“ gimnazijos mokinių komandos. Kiekvieną komandą sudarė penki mokiniai, iš viso dalyvavo 30 mokinių. Mūsų gimnazijos komandą sudarė 8-os klasės mokiniai: Aurelija Franckevič, Laura Petraškevič, Kamilė Taraškevičiūtė, Karol Čiečiotkin, Erik Čiubuk. Renginį organizavo Vilniaus r. Valčiūnų gimnazijos vyresnioji socialinė pedagogė Diana Nikandrova, Vilniaus r. Juodšilių šv. U. Leduchovskos gimnazijos psichologė Kristina Pasevičė ir vyresnioji socialinė pedagogė Danuta Žižnevskaja.

Konkurso (protų mūšio) tikslas buvo – paminėti Pasaulinę dieną be tabako, gilinti mokinių žinias apie rūkymo žalą, ugdyti mokinių sveikos gyvensenos įgūdžius ir įpročius.

 Dalyvių atsakymus vertino Vilniaus  rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Violeta Purpurovič, Vilniaus rajono Pedagoginės psichologinės tarnybos socialinė pedagogė metodininkė Jovita Bliznikė, Vilniaus rajono policijos komisariato pareigūnės Violeta Vitlickaja – Zubanova ir Anželika Rakauskienė.

Atvykusios komandos pristatė namų darbų užduotį – pristatyti savo komandą su šūkiu, įvardijančiu pagrindinę konkurso mintį, kad gyventi reikia be rūkymo. Vėliau atliko įvairias užduotis: sprendė kryžiažodį, tikrino teiginius – tai mitas ar faktas, dėliojo dėlionę, dainavo. Vieningai visi drauge pūtėme ne dūmus, o balionus ir muilo burbulus, atlikome įvairius kvėpavimo pratimus.  Renginio metu vyravo puiki nuotaika ir šilta atmosfera, visi draugiškai ir mandagiai bendravo. Komandų dalyviai parodė, kad jiems yra smagiau drauge leisti laiką negu už kampo surūkyti cigaretę.

Daugiausia komisijos narių balų surinko ir konkurso pirmąją vietą laimėjo komanda „Kietuoliai-Jaunuoliai“ iš Vilniaus rajono Kalvelių „Aušros“ gimnazijos. Antrąją vietą laimėjo Vilniaus rajono Juodšilių šv. Uršulės Leduchovskos gimnazijos komanda „Sveikuoliai“. Trečioji vieta atiteko Vilniaus rajono Pagirių gimnazijos komandai „Vienodai skirtingi“. Visos šitos trys komandos buvo apdovanotos Vilniaus rajono savivaldybės švietimo skyriaus įsteigtais prizais bei diplomais, Vilniaus rajono policijos komisariato diplomais ir atminimo dovanėlėmis. Visi konkurso dalyviai bei juos ruošę pedagogai gavo padėkos raštus.

Tik suprasdami tikrąjį rūkymo pavojų, jauni žmonės gali suvokti, kad neverta rūkyti. Norime tikėti, kad jauni žmonės, turėdami daugiau žinių apie rūkymo žalą, sugebės atsisakyti sveikatai kenksmingo įpročio ir paskatins nerūkyti savo rūkančius draugus bei artimuosius.

Socialinė pedagogė Danuta Žižnevskaja